Appelwalnotentaart met zachte karamelsaus en ahornglazuur

Dit is een echte herfsttaart: appels en walnoten, karamelsaus en ahornglazuur. Ondanks alle suiker die in deze taart zit, smaakt de taart niet overdreven zoet. Dat komt mede door de zoetzure appels die in de taart zitten. Het is wel een iets bewerkelijke taart, maar je krijgt er een heerlijke taart voor terug.

voor 1 grote taart

Ingrediënten:
300 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (ik heb Doves Farm zelfrijzend bakmeel gebruikt)
300 gram suiker
300 gram boter
5 eieren
5 appel, bijvoorbeeld jonagolds of en andere soort zoetzure appels, in vieren gesneden en in niet al te kleine stukken gesneden
suiker en kaneel (net zoveel dat de appel goed bedekt zijn met suiker en kaneel)
125 gram walnoten, gebroken
vleugje gemalen nootmuskaat
vleugje gemalen pimentpoeder
zachte karamelsaus (klik)
ahornglazuur (klik)

Voorbereidingstijd: 20-25 minuten
Bereidingstijd: 60-80 minuten
Verder nog nodig: beslagkom, vergiet, steelpan, ronde grote bakvorm, bakpapier, satéstokje
Oven voorverwarmen op: 180 graden

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de appels en snijd ze in grote stukken.
Doe ze in het vergiet en strooi er suiker en kaneel over.
Laat de appels tijdens het maken van het deeg uitlekken.
Smelt de boter in een steelpan en zodra het gesmolten is laat je het iets afkoelen.
Breek de eieren in de beslagkom en voeg hierbij de suiker en meng alles goed doorelkaar.
Voeg het meel samen met de pimentpoeder en de gemalen nootmuskaat bij de eieren en meng het goed doorelkaar.
Voeg dan beetje bij beetje de boter toe en meng alles goed doorelkaar.
Voeg bij het deeg de helft van de gebroken walnoten toe en schep alles goed doorelkaar.
Voeg als laatste de appelstukjes toe en schep dan goed door het deeg heen.
Beboterd de bakvorm en leg een stuk bakpapier op de bodem.
Giet het deeg in de bakvorm en verdeel de overgebleven gebroken walnoten op de appeltaart.
Zet de taart in de voorverwarmde oven en laat het 60-80 minuten bakken.
Controleer na 70 minuten even of de taart al gaar is met een satéstokje, zo niet dan bak je hem net zolang totdat de taart gaar is.
Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen.
Maak ondertussen de zachte karamelsaus.
Giet de karamelsaus op de taart en zorgt ervoor dat de saus ook over de randen heenloopt.
Laat de taart nu goed afkoelen en zet hem na een tijdje in de koelkast zodat de karamel ook hard kan worden.
Maak de volgende dag of als je hem dezelfde dag serveert, de ahornglazuur en versier de taart met slierten (of gebruik je fantasie) ahornglazuur.
Bron: eigen recept

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Appelwalnotentaart met zachte karamelsaus en ahornglazuur

Laat een antwoord achter aan Renske Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.