Appeltrifle

Voor kerst had ik twee simpele desserts/toetjes gemaakt. Appeltrifle is er een van.
Ik heb dit gemaakt met glutenvrije lange vingers van Schär. Ik wilde niet langer dan nodig was in de keuken staan en ik had ook geen glutenvrij oudbakken brood in huis, daarom was de keuze zeer snel gemaakt.
Het werd dus appelmoes maken en de slagroom opkloppen en de glazen vullen. Klaar.

Dit is een goede combinatie (appelmoes/lange vingers en slagroom). Een variant hierop is dat je in plaats van lange vinger bijvoorbeeld pepernoten kunt gebruiken of cake.
Bij dit recept heb ik vanwege mijn lactose-intolerantie twee lactase capsule van Kruidvat ingenomen. Deze capsules zorgen ervoor dat ik dan geen last krijg van de lactose.

Wij hebben de appeltrifle met de lauwwarme appelmoes gegeten. Dat was echt lekker.

voor 8 personen

Ingrediënten:
1½ kilo goudreinetten, geschild en uitgeboord en in stukjes gesneden
180 gram suiker (100 gram voor de appels en de rest bij het brood)
¼ theelepel gemalen vanillepoeder
200 gram oudbakken glutenvrij brood, (in kleine stukjes gesneden) of 1 pak glutenvrije Schär lange vingers
50 gram boter (voor het brood)
250 ml ongeklopte slagroom

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Verder nog nodig: mooie grote schaal, koekenpan voor het brood

Bereiding appelmoes:
Doe de gesneden appels in de pan.
Voeg de vanillepoeder erbij en 100 gram suiker.
Breng dit aan de kook en zet het vuur direct laag zodra het begint te koken.
Laat het nu voor 10 minuten zachtjes pruttelen.
Schep ze af en toe eens om.
Er moeten wel wat stukken appels heel blijven in de appelmoes.
Laat de appelmoes afkoelen.

Bereiding oud bakken glutenvrij brood:
Rooster de blokjes in de droge koekenpan onder regelmatig scheppen, tot ze beginnen te kleuren.
Voeg de boter en de resterende suiker erbij en schep ze om tot de croutons gelijkmatig zijn gekarameliseerd.
Zorg dat ze niet verbranden.

Opmaken:
Klop de slagroom tot er zachte pieken ontstaan
Schep in een glazen schaal afwisselend laagjes appelmoes, croutons of glutenvrije lange vingers en slagroom.
Serveer het dessert direct of laat het in de koelkast afkoelen.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.