Appeltaart

Een appeltaart gemaakt met een zandtaartdeegbodem. Het is handig als je het deeg een dag van te voren maakt. Dat scheelt qua tijd.
Het uitrollen van het deeg kan moeilijk gaan, daarom leg ik verspreid in het bakblik hoopjes deeg en dat druk ik met mijn vingers in het bakblik. Mocht het deeg blijven plakken aan je vingers, doop dan je vingers in koud water. Het bewerken van het deeg gaat dan zonder problemen.
Zet vervolgens het bakblik met deeg afgedekt in de koelkast voor een uurtje of desnoods een nacht. Het deeg moet koud zijn als het appel-rozijnenmengsel er in gedaan wordt.
De taart is gelukt en hij smaakt voortreffelijk. Dat gaan we eens vaker maken als er een reden voor is.


voor 1 grote taart.

Ingrediënten deeg:
zandtaartdeeg (klik)
1 eetlepel boter om het bakblik in te smeren

Ingrediënten vulling:
6 flinke appels, goudreinetten of andere zoetzure appels
4 volle eetlepels witte basterdsuiker
1 theelepel vanillesuiker
2 theelepeltjes kaneel
4 eetlepels rozijnen en/of krenten, 20 minuten laten weken in water en uitgelekt
10 pecannoten, gebroken (heb je een notenallergie, dan laat je de pecannoten weg)
2 glutenvrije beschuiten (als je geen beschuit in huis hebt, gebruik dan glutenvrij paneermeel)
1 ei om het deeg in te smeren

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 70-80 minuten
Verder nog nodig: ronde bakvorm, bakpapier
Oven voorverwarmen op: 160 graden

Bereiding:
Bereid zandtaartdeeg en verdeel dit in 2 porties, waarvan de ene portie viermaal groter is dan de andere portie.
Bekleed het bakblik met bakpapier en smeer dit licht in met boter.
Rol het deeg uit en bekleed de bodem en wanden.
Snijd of rol de kleinere deeglap in zeer smalle repen.
Schil de appels, snijd ze in parten en verwijder het klokhuis.
Snijd de partjes in dunne plakjes.
Vermeng de witte basterdsuiker met de vanillesuiker en kaneel en strooi dit mengsel over de appelschijfjes.
Vermeng appels, het suikermengsel en de voorgeweekte rozijnen met elkaar.
Wrijf de beschuiten fijn en bestrooi er de taartbodem mee.
Vul de taart met het appelmengsel en strooi de pecannotenstukjes erover.
Leg er traliesgewijs reepjes deeg over.
Bestrijk alles met een losgeklopte ei en plak vooral de buitenste rand goed vast.
Zet de taart 70-80 minuten in een voorverwarmde oven.
Controleer of de zijkant van de taart gaar is met een satéprikker.
Haal de taart uit de oven en laat goed afkoelen voordat je de taart uit de vorm neemt.
Bestrooi de taart eventueel met wat poedersuiker en/of slagroom.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Appeltaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.