Omdat een appeltaart altijd lekker is, heb ik weer eens een appeltaart gemaakt. Appeltaart met rozijnen is het deze keer geworden. Een taart met een redelijke ‘harde’ bodem. Zodra het beslag is gemaakt, druk je hem in de springvorm. Met de rest van het beslag rol je je reepjes van. Deze leg je dan op de appelrozijnenmengsel. Dan nog even met een kwast wat eiwit overheen smeren. Vervolgens zet je de taart een uur in de oven. Zodra de taart klaar is, even laten afkoelen en smullen maar. De smaak van deze taart is heerlijk.
voor 10 punten
Ingrediënten:
250 gram rozijnen
750 gram appels (goudreinetten)
1 zakje geschaafde amandelen (40 gram)
2½ theelepel kaneel
200 gram suiker
2 eetlepel citroensap
150 gram bloem*
150 gram zelfrijzend bakmeel*
1 zakje vanillesuiker
1½ theelepel zout
250 gram boter
1 ei
1 eetlepel water
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: circa 1 uur
Verder nog nodig: ronde springvorm van 24 cm
Bereiding:
In een zeef de rozijnen wassen en laten uitlekken.
Appels schillen, klokhuizen verwijderen en in schijfjes snijden.
In een kom doen en dan toevoegen: rozijnen, amandelschijfjes, kaneel, 1 eetlepel suiker en citroensap.
Alles even door elkaar scheppen.
Een springvorm van 24 cm invetten.
De oven voorverwarmen op 200 graden.
In een aparte kom de bloem, zelfrijzend bakmeel, 180 gram suiker, vanillesuiker, zout en boter doen.
Met 2 messen boter door de bloem snijden tot erwtjesgrootte.
Boven een kommetje 1 ei splitsen en de eidooier bij het deeg toevoegen.
Met een koele hand snel tot een samenhangend deeg kneden.
¾ van het deeg in de vorm uitdrukken met opstaande rand van circa 2 cm.
Appelmengsel erover verdelen.
Aanrecht of siliconenmat bestuiven met wat bloem en de rest van de deeg met een deegroller uitrollen en in reepjes snijden of gewoon balletje maken en deze met de hand zoveel mogelijk uitrollen in dunne worstjes en in ruitjes over de vulling leggen.
Eiwit los kloppen met 1 eetlepel water.
Hiermee de bovenkant van het deeg met een kwastje bestrijken.
De appeltaart in het midden van de oven in circa 1 uur gaar en goudbruin bakken.
Bron: aangepast recept
* het betreft hier glutenvrije bloem en glutenvrij meel
Welke boter gebruikt u om taart te maken
Ik wil voor een vriendin gluten en lactose vrije appeltaart maken
Vind het moeilijk daar ik alles kan eten en zij ivm ziekte niet
Kunt u mij helpen
Alvast bedankt
Hallo Elma,
Ik heb even in het http://www.livaad.nl gekeken, maar ik denk dat je het beste vloeibaar blue band (iedere dag knijpfles) kunt gebruiken. Ikzelf gebruik roomboter. De hoeveelheid lactose is zo weinig dat ik daar geen last van krijg, maar ik weet natuurlijk niet in hoeverre uw vriendin reageert op lactose. Ik zou anders even aan haar vragen welke boter ze zelf gebruikt. Een andere tip is kokosolie. Deze wordt na het bakken weer hard, net als boter.
Gr. Renske
Kan je aangeven van welk merk je bloem en zelfrijzend bakmeel hebt gebruikt? Er zitten nl. grote verschillen tussen in samenstelling en bakeigenschappen.
Ik heb zelf net een taart gemaakt met half boekweitmeel en half Schaer mix C (Kuchen & Kekse), maar ik vind de bodem te zacht en bros.
Alvast bedankt
Ik heb bloem en zelfrijzend bakmeel van Dove gebruikt.