Appelspeculaastaart met noten en rozijnen

De herfst is weer begonnen en we lopen zo langzamerhand richting sinterklaas en kerst. Als ik aan herfst denk, dan denk ik eigenlijk ook gelijk aan appeltaarten en speculaas. Ik heb daarom een appeltaart met speculaaskruiden gemaakt. Hier hadden wij echt zin. De geur van gezelligheid: appeltaart en speculaaskuidengeur. Mmmh, echt een lekkere combinatie. De taart is goed gelukt, ondanks dat de combinatie(magnetron)oven tijdens het bakken stuk is gegaan. Gelukkig heb ik nog een andere oven, want anders hadden we een taart die alleen bij de randen gaar was geworden en het middenstuk was gewoon nog deeg. De volgende dag bleek trouwens ook dat de magnetron het niet meer goed deed. Hij doet het slechts 1 minuut en dat stopt hij. Jammer. Ik heb mijn andere oven snel voorverwarmd en de taart erin gezet en afgebakken. De taart had gelukkig geen last van deze tussenstapjes.

voor een taart van 26 diameter

Ingrediënten:
250 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
250 gram suiker
250 gram boter, gesmolten
5 eieren
2 eetlepels speculaaskruiden
50 gram rozijnen
scheutje rum
30 gram cashewnoten, klein gemaakt
3 goudreinetten, geschild en in dikke plakjes gesneden
2 eetlepels suiker
1 theelepel kaneel

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 90-100 minuten (afhankelijk hoe snel de taart gaar is)
Verder nog nodig: ronde taartvorm, bakpapier, beslagkom, mixer, schaaltje en zeefje
Oven voorverwarmen op: 160 graden

Bereiding:
Bedek de taartvorm met bakpapier.
Maak de appels schoon en snijd elk helft van de appel in door de helft en dan in 3 plakken.
Bestrooi de appels met suiker en kaneel en zet het even apart.
Doe de rozijnen in een scheutje rum en laat dit even weken.
Doe de eieren en de suiker in een beslagkom en roer alles goed door elkaar met een mixer.
Vermeng de speculaaskruiden door het zelfrijzend bakmeel.
Voeg dan het meel bij de eieren/suikermengsel en schep alles met een lepel door elkaar en zodra het meel is opgenomen door de eieren, meng het dan goed met de mixer.
Voeg dan de gesmolten boter erbij en meng dat met een lepel.
Zodra alles goed gemengd is, giet je het deeg in de taartvorm.
Strooi de kleingemaakte cashewnoten over de taart.
Laat de rozijnen uitlekken in een zeefje boven een schaaltje (rum niet weggooien)
Strooi de rozijnen over de taart.
Leg nu de appelplakjes, verdeelt over de taart en als je overhoudt gewoon op elkaar.
Sprenkel nu de rum over de appels heen.
Omdat de appelplakjes tijdens het bakken in de cakedeeg wegzakt, maakt het niets uit hoeveel plakjes op elkaar liggen.
Bak de taart in een voorverwarmde oven op 160 graden voor minstens 90 minuten.
Controleerde taart of hij gaar is, zo ja laat het dan afkoelen in de oven.
Zo niet, laat hem dan voor nog eens 10 minuten extra op 160 graden in de oven bakken of tot hij gaar is.
Bron: eigen recept

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Appelspeculaastaart met noten en rozijnen

  1. hallo, lijkt me een heerlijke recept. Ik ga de taart morgen meteen maken.
    Bij t doorlezen van de bereiding kwam ik eieren tegen, die niet vermeld staan bij de ingredienten. Hoeveel eieren moet ik gebruiken? en t zelfrijzend bakmeel is dat glutenvrije zelfrijzend bakmeel(is misschien een erg domme vraag,maar ik begin pas)
    Alvast erg bedankt, Gerdy

    1. Hallo Gerdy,

      Ik heb de hoeveelheid eieren toegevoegd. Het betreft hier inderdaad glutenvrij zelfrijzend bakmeel.
      Succes met het maken van de taart.

      Groetjes,
      Renske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.