Appelspeculaastaart met kruidnoten

Het Glutenvrije Kookhoekje bestaat vandaag 5 jaar
Vanwege dit heugelijke feit heb ik vandaag een taart gebakken. Het is een appelspeculaastaart met kruidnoten geworden.

Het is een iets bewerkelijke taart, maar dat is het waard want ze smaakt heerlijk. Serveer eventueel met wat slagroom of poedersuiker. In plaats van kruidnoten zou je ook balletjes amandelspijs kunnen gebruiken.


voor 1 taart

Ingrediënten:
250 gram glutenvrije bloem
250 gram boter
300 gram witte basterdsuiker
3 eieren
vleugje zout
2-3 afgestreken eetlepels speculaaskruiden
75 gram amandelschaafsels
1-2 theelepels rum aroma
6 eetlepels geleisuiker
3 goudreinetten, geschild en in plakjes gesneden
2 handenvol kruidnoten (klik)
2-3 eetlepels paneermeel

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 80-90 minuten
Verder nog nodig: ronde bakvorm, keramische bakbonen of droge (bruine of witte) bonen, bakpapier, 2 schalen
Oven voorverwarmen: 160 graden voor de bodem en 180 graden om de taart af te bakken

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Doe de bloem, boter, zout, speculaaskruiden, basterdsuiker en de eieren in een kom en kneed het tot een mooie deeg.
Laat het deeg voor paar minuten even staan.
Smeer de bakvorm in en leg een stuk bakpapier op de bodem.
Schep 2/3 van het deeg in de bakvorm en zorg dat je een dunne bodem maakt met aan de zijkanten een mooie hoge rand.
Knip een groot stuk bakpapier af en maak daar een prop van en vouw het dan weer glad.
Leg de verkreukelde bakpapier op de bodem en giet hierop de bakbonen of droge bonen en zet het bakblik in de voorverwarmde oven voor 20 minuten.
Haal na 20 minuten de bodem uit de oven en laat dit afkoelen.
Ondertussen snijd je de appels.
Doe de appelschijfjes in een schaal en doe de rum aroma erbij.
Doe de amandelschaafsels erbij en de geleisuiker.
Als laatste doe je de kruidnoten erbij.
Schep alles goed door elkaar.
Haal de bakbonen uit de koude bodem en schep de appelvulling in de taart.
Druk alles voorzichtig goed aan en schep de resterende deeg op de taart.
Verdeeld het goed zodat de appels praktisch bedekt zijn.
Verwarm de oven voor tot 180 graden en zet de taart voor ongeveer 60-70 minuten in de oven.
Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen.
Snijd de taart aan en serveer hem eventueel met wat slagroom of poedersuiker.
Bron: eigen recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Appelspeculaastaart met kruidnoten

  1. De bodem bakt bij mij niet, maar wordt een ‘prutje’… Ietwat afgekoeld kan ik hem wel wat in vorm duwen en vullen. Hij is wel berelekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.