Appelmoescake

Dit is een kruidige cake. De appelmoes proef je eigenlijk niet, maar wel de kruiden die er in zitten. Het is een makkelijk recept om te maken. Mocht je geen bloem of bakpoeder meer in huis hebben, dan gebruik je gewoon zelfrijzend bakmeel. Het is een luchtige en heerlijke cake met rozijnen.

voor 12 blokjes cake

Ingrediënten:
200 ml appelmoes (b.v. een klein potje van HAK)
150 gram zachte boter
200 gram suiker
3 eieren
300 gram glutenvrije bloem
snufje zout
1½ theelepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
1 mespuntje kruidnagelpoeder
1 mespunt je kardemom
80 gram rozijnen
poedersuiker voor het bestuiven

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Verder nog nodig: vierkante cakeblik
Oven voorverwarmen: 190 graden

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Roer de boter met de suiker schuimig.
Roer de eieren er 1 voor 1 door het boter/suikermengsel.
Zeef de bloem en voeg hem samen met het zout, bakpoeder en de specerijen toe.
Roer alles tot een mooi glad deeg.
Roer als laatste de rozijnen en de appelmoes door.
Vet het bakblik in en stort het deeg er in.
Zet het bakblik in de oven voor 40 minuten.
Controleer met een satéstokje of de cake gaar is.
Haal hem uit de oven en laat hem afkoelen.
Als de cake is afgekoeld snijd je hem in vierkante blokjes en strooi er gezeefde poedersuiker overheen.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Appelmoescake

  1. Hoi, bij mij kroop het deeg de mixer in omhoog. Het beslag was veel te dik. Ik heb me aan de verhoudingen gehouden, dus ik begrijp dit niet. Groetjes, Krookje.

    1. Het enige wat ik kan bedenken is dat je misschien kleine eieren hebt gebruikt. Ik gebruik namelijk altijd maat L en bij uitzondering maat M (als L niet te koop is).
      Een andere reden zou het soort glutenvrije bloem kunnen zijn. De een is wat droger dan de ander, dit omdat de samenstelling anders is. Ik heb Dove Farm rijstebloem gebruikt.
      Omdat dit recept al in 2011 is geplaatst kan ik me het ook niet meer goed herinneren hoe dik het beslag was, maar als het de mixer in kruipt dan zou je natuurlijk ook verder kunnen gaan met de hand kunnen.

  2. Lijkt me heerlijk met appelmoes en specerijen!
    Ik heb wel eens gelezen dat je vet in een cake (deels?) kunt vervangen door appelmoes. Voor de lijners onder ons…. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.