Ik probeer altijd glutenvrije koekjes of repen te maken. Vooral voor als je op stap gaat is dit handig, want dan hoef je geen dure glutenvrije koekjes of repen te kopen.
Glutenvrije koekjes of repen zijn vrij prijzig vergeleken met glutenhoudende koekjes of repen en er zitten vaak ook minder koekjes in de verpakking.
Deze appelhaverkoekjes of repen (welke vorm ze dan ook krijgen) zijn zachte koekjes en qua smaak is het misschien wel even wennen. De reden hiervoor is dat je heel duidelijk de smaak van haver proeft en er is geen suiker toegevoegd. En dan proeft je ook heel goed de appels. De zoetigheid komen van de appels, dus kies wel zoete appels uit voor dit recept.
Alleen zijn dit koekjes die je wel moet bewaren in de koelkast. De reden is dat er geen conserveer middel in zit. Met andere woorden: geen ingrediënten die er voor zorgen dat je die deze koekjes lang kan bewaren buiten de koelkast.
Dit recept kwam ik tegen op internet. Ik heb het recept wel moeten aanpassen. Want een recept waarbij gesproken wordt met kopjes is voor mij niet te doen, want hoe groot of klein is het kopje en wat is de inhoud van zo kopje?
Verder moest ik de hoeveelheid van b.v. boter zelf inschatten. Want dat werd niet vermeld in het recept.
Variatie:
Dit recept kan je aanpassen met bijvoorbeeld andere soorten noten of met stukjes chocolade erin.
Vragen die misschien bij jullie omhoog komen:
- Waarom zelf appelmoes maken als je appelmoes in de winkel kan kopen?
Dat kan, maar in de meeste appelmoes zit suiker. Dat is niet nodig in dit recept. Maar als je kant en klare appelmoes wil gebruiken, koop dan een appelmoesmerk waar geen suiker of nep/kunstsuiker is toegevoegd. - Amandelen fijn malen totdat het amandelmeel is geworden?
Je kan ook gewoon amandelmeel gebruiken. Maar versgemalen amandelen is vele malen lekkerder dan gekochte amandelmeel en je hoeft geen grote pak amandelenmeel te kopen, maar alleen een zakjes amandelen die je dan ook nog apart als snack kan eten. - Havervlokken malen? Waarom geen havermeel?
De bedoeling is dat de havervlokken grof gehakt wordt en niet fijn. Fijn gemalen havermeel wordt pap en dat wil je niet met koekjes.
Dit recept is glutenvrij, graanvrij, lactosevrij, eivrij, en is geschikt voor vegetariërs en veganisten.
voor 12 rechthoekige koekjes
Ingrediënten:
2 appels, fijngemalen in een blender of keukenmachine
100 gram glutenvrije havervlokken, grof malen in de keukenmachine
50 gram amandelen, fijngemalen in de keukenmachine
scheutje vanillearoma of een half theelepeltje vanillepasta
35 gram boter
snufje (mespuntje) zout
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Verder nog nodig: siliconen koekjesvorm, bakplaat met bakpapier als je de koekje bakt zonder koekjesvorm, schaal, blender en/of keukenmachine
Oven voorverwarmen: 220 graden (elektrische oven) – heteluchtoven: 200 graden
Bereiding:
Was en schil de appels (het schillen hoef niet perse) en verwijderd het klokhuis en de beurse plekjes.
Doe ze in de blender of keukenmachine en maal ze fijn tot appelmoes.
Schep het over in een schaal en zet deze schaal even apart.
Pak de keukenmachine en hak de havervlokken grof, schep dit bij de appelmoes.
Doe de amandelen in de keukenmachine en hak deze fijn.
Voeg de amandelen bij de appelmoes met haver.
Voeg als laatste het mespuntje zout en de vanille-aroma of vanillepasta toe en de boter en meng alles goed door elkaar totdat je een dikke papperige (niet vloeibaar) deeg hebt gekregen.
Verdeel het deeg in een rechthoekige siliconen of ijzeren koekjesbakvorm.
Bak de koekjes af in de voorverwarmde oven voor 20 minuten.
Laat de koekjes afkoelen.
Zodra ze afgekoeld zijn, kan je ze bewaren in een trommel of plastic bakje met deksel.
De koekjes bewaren in de koelkast.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl