Appelgalette is een zeer snel gemaakte appeltaartje. Leg 4 lapjes bladerdeeg alvast op bakpapier. Leg ze ietsje over elkaar heen en laat het zo 20 minuten ontdooien. Voordat je het deeg gaat uitrollen, leg je eerst een vel bakpapier op het bladerdeeg. Nu kan je het deeg veilig uitrollen. Voordeel van bakpapier is dat het bladerdeeg niet aan de deegroller blijft plakken. Haal heel voorzichtig de bovenste bakpapier eraf. Leg er een bord of schaal van ongeveer 22 cm op het uitgerolde bladerdeeg. Snijd met een mes het deeg in een cirkel. Je kan natuurlijk als je geen abrikozenjam hebt, ook andere jam gebruiken. Ik had overigens geen moesappel of een granny smith in huis. Ik heb 2 jonagold appels gebruikt. Niet alles ging er op. De rest van de appel heb ik gewoon opgegeten.
voor 4-6 personen
Ingrediënten:
4 plakjes glutenvrij bladerdeeg uit de diepvries
80 gram abrikozenjam
1 moesappel (renet of granny smit)
4 theelepels suiker
1 ei, losgeklopt
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Verder nog nodig: bakblik met bakpapier en een steelpan
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 210 graden (heteluchtoven 190 graden).
Leg de plakjes bladerdeeg op bakpapier in een vierkant tegen elkaar en rol het deeg een beetje uit.
Snijd de hoeken van de plak bladerdeeg af, zodat u een cirkel van circa 22 cm in doorsnee overhoudt.
Verhit de jam al roerend in een steelpan op een laag vuurtje tot hij vloeibaar is.
Giet de jam door een zeef en gooi de vaste bestanddelen weg.
Bestrijk het bladerdeeg met de nog warme jam; laat langs de rand 1½ cm onbedekt.
Schil de appel, snijd hem in vieren en verwijder het klokhuis.
Snijd de parten appel in 2 mm dikke plakjes.
Leg de plakjes dakpansgewijs in cirkels op het bladerdeeg; laat langs de rand 1½ cm onbedekt.
Strooi de suiker erop.
Smeer de rand van het bladerdeeg in met wat ei en leg de koek voorzichtig met het bakpapier op een bakplaat en bak hem in circa 35 minuten, tot de rand van het deeg goed gerezen en mooi bruin is.
Goed laten afkoelen, want de appelschijfjes zijn loeiheet.
Bron: aangepast recept
Dank je voor het lekkere recept!
Ik heb er nog vanille sojapudding aan toegevoegd,Mmmmm
Vele groeten Alain van Lombardia