Appelbeleg

Appelbeleg is een zoetzurige broodbeleg, maar je kunt dit ook heel goed gebruiken om bijvoorbeeld glutenvrij bladerdeeg uit te rollen en dan in te smeren met appelbeleg. Strooi er dan nog wat noten of rozijnen (of andere gedroogde vruchten) en rol het bladerdeeg op en snijd er plakken van. Bak deze in de oven en je hebt heerlijke bladerdeeg gebak met appelbeleg.

Een ander idee is het gebruiken als een vulling op een taartbodem. Je smeert dan een laag appelbeleg op de bodem en dan nig wat banketbakkersroom erop doen en in de oven afbakken, af laten koelen en wat slagroom erop spuiten en je hebt een heerlijke glutenvrije taart gemaakt.

Ik gebruikt het als broodbeleg. Het is dan ook lekker op brood, eventueel met een plakje belegen of extra belegen kaas. De appelbeleg kan je ook heel goed in de vriezer bewaren. Bewaar je het in potten en heb je een pot opengemaakt, dan is het maar een maand houdbaar in de koelkast.


voor ongeveer 2½ potten van plusminus 375 ml

Ingrediënten:
15 appels, geschild, klokhuis verwijderd en fijngehakt
125 gram suiker
75 gram palmsuiker
75 gram witte basterdsuiker
1 theelepel gemalen kaneel
½ theelepel versgemalen nootmuskaat
¼ theelepeltje vers geraspte gember
¼ theelepeltje gemalen kruidnagels
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 15-20 minuten
Bereidingstijd slow cooker: 12 uur
Bereidingstijd braadpan: 3-4 uur
Verder nog nodig: slow cooker of braadpan, grote schaal, sudderplaatje, goed afsluitbare gesteriliseerde potten
Stand slow cooker: stand laag of stand I – high

Bereiding slow cooker:
Vermeng in een grote schaal de suikersoorten door elkaar met de kruiden en het zout.
Doe de appelstukjes in de slowcooker en strooi het suikermengsel erover.
Schep alles even goed door elkaar en zet de slowcooker op stand laag of stand I en stel de timer op 12 uur.
Het mengsel moet na 12 uur ingedikt zijn en donkerbruin van kleur zijn (vanwege het karamelliseren van de suiker).
Schep het appelbeleg over in gesteriliseerde potten of bewaar het in de vriezer.

Bereiding braadpan:
Vermeng in een grote schaal de suikersoorten door elkaar met de kruiden en het zout.
Doe de appelstukjes in de braadpan en strooi het suikermengsel erover.
Schep alles even goed door elkaar en zet de braadpan op een sudderplaatje en breng het langzaam aan de kook.
Zodra het kook zet je het vuur laag en laat je het 3-4 uur zachtjes pruttelen.
Het mengsel moet na 3-4 uur ingedikt zijn en donkerbruin van kleur zijn (vanwege het karamelliseren van de suiker).
Schep het appelbeleg over in gesteriliseerde potten of bewaar het in de vriezer.
Bron: aangepast recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.