Wisten jullie dat er tegenwoordig geen ananasjam meer te koop is in de supermarkt. Ik had verleden jaar bij verschillende supermarkten gekeken en nergens was het te koop. Geen nood, want ik heb het gewoon zelf gemaakt. Je kunt een verse ananas gebruiken, maar je kan ook een grote blik ananasstukjes of schijven op eigen sap gebruiken. Ik heb voor het laatste gekozen, want waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan. Omdat ananas opzicht een fris zoete smaak heeft gebruik je niet al te veel suiker. Anders wordt de jam mierzoet. Mocht je mierzoete jam heerlijk vinden, dan gebruik je gewoon wat meer suiker want smaken verschillen nu eenmaal. 😉 Je kan ook de suiker weglaten en kijken of dat zoet genoeg en lekker is.
voor 8 kleine groentepotjes of 3-4 jampotten
Ingrediënten:
1 verse ananas, schoongemaakt en in stukjes gesneden of 1 grote blik ananasstukjes/schijven op eigen sap
50 gram geleisuiker
1 zakje geleipoeder
2 eetlepels ananassap
1 citroen, uitgeperst
Voorbereidingstijd: 5-8 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Verder nog nodig: zeef, pan, schoongemaakte jampotten
Bereiding:
Maak de ananas schoon en snijd hem in stukjes of maak een ananasblik open en doe de ananasstukjes in een zeef.
Van de ananassap op en zet het opzij.
Doe de stukjes in de pan met 2 eetlepels ananassap.
Pers de citroen uit en doe dit bij de ananasstukjes.
Breng alles aan de kook.
Doe de geleipoeder bij de geleisuiker en roer alles goed door elkaar.
Zodra alles kookt, voeg je de geleisuiker toe en roer alles goed door elkaar zodat de klonten zijn opgelost.
Breng het weer aan de kook.
Zodra de ananasjam kookt, zet je het vuur lager maar het moet wel blijven pruttelen.
Laat het nu voor 3 minuten door pruttelen, terwijl je blijft roeren.
Zet na 3 minuten het vuur uit en schep voorzichtig de jam over in de jampotten.
Draai deze dicht en zet de jam op de kop weg en laat het afkoelen.
Bron: eigen recept