Amba

Amba is een saus uit de Irakese keuken. Het is een pittige mangosaus.
Deze saus wordt als vaste begeleider bij diverse gerechten beschouwd. Denk dan bijvoorbeeld aan falafel (klik) en Sabich (klik). Amba is minder zoet dan bijvoorbeeld mangochutney, maar is heel goed te combineren met fruit of met kaas op een boterham.

De verse mango mag niet rijp zijn, erger nog hij moet onrijp zijn.

Tip: amba kan je als bijgerecht eten bij groenten/aardappelen of rijst of als broodsmeersel met kaas op brood of bij patat. Wij vinden amba erg lekker smaken.

Dit recept is eivrij, glutenvrij, graanvrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs en veganisten als ze de honing vervangen door bijvoorbeeld agavesiroop

voor ongeveer 450 ml

Ingrediënten:
1 grote harde mango (de mango mag niet zacht zijn), in stukjes gesneden
170 gram gedroogde mango, in stukjes gesneden
2 eetlepels honing of agavesiroop
sap van 1 citroen
60 ml witte wijnazijn
400 ml water
2 eetlepels olie
1-2 knoflookteentjes, uitgeperst
2 theelepels gele fenegriekzaden
2 theelepels gemalen koriander
1 theelepels gemalen komijn
1 eetlepel kurkuma
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Verder nog nodig: kleine kookpan, keukenmachine of staafmixer, grote (weck)pot met deksel, vijzel of elektrische koffiemolen, steelpannetje

Bereiding:
Snijd de verse mango in niet al te grote stukken en doe deze in de pan.
Snijd de gedroogde mango in kleine stukjes en voeg deze bij de verse mangostukjes.
Breng de mango aan de kook met water, honing, azijn en de honing.
Voeg de gemalen fenegriek erbij en meng alles goed doorelkaar.
Breng het aan de kook en zodra het kook zet je het vuur lager.
Zorg wel dat het blijft pruttelen.
Laat het nu 30 minuten langzaam koken.
Pak het steelpannetje en verhit hierin de olie en fruit voor paar seconden de uitgeperste knoflook in.
Zet het vuur uit en voeg de gemalen koriander en komijn doorheen zodat je een dunne pasta krijgt.
Zet het vuur uit van de kookpan en mix de mangostukjes, kruidenpasta en de kurkuma in de keukenmachine tot een mooie gladde saus.
Breng de saus op smaak met zout en voeg wat water toe om de amba te verdunnen.
De sausdikte kan je vergelijken met tomatenketchup.
De amba kan je in de koelkast bewaren voor 2-3 weken, mits de pot goed afgesloten is.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.