Amandelmelk is het tweede zuivelvervangend recept. Gebruik witte amandelen (dus zonder bruine vel) en laat de amandelen minstens 6 uur weken. Je kunt natuurlijk wel amandelen met bruine vel gebruiken, maar dan wordt de smaak ietsje bitterder. Mocht je geen witte amandelen vinden, dan week je de bruine amandelen en haal je de bruine vel na de weektijd er gewoon af. Is wel iets meer werk.
Je kunt de amandelmelk zoeten met dadels, agave of ahornsiroop of gewoon met suikersiroop (100 ml water en 200 gram suiker, aan de kook brengen totdat de suiker is opgelost en paar minuten door laten koken en klaar is de siroop. Wel goed laten afkoelen).
De amandelmelk smaakt uiteraard naar amandelen en als de amandelmelk goed gezeefd is heb je bijna echte melk. Het smaakt alleen anders. Wil je iets dunne melk hebben, dan gebruik je wat meer water. Schud de melk voor gebruik.
Tip: Gooi de amandelpulp niet weg. Je kunt daar koekjes en/of cake van maken.
voor ongeveer 650 ml
Ingrediënten:
200 gram witte amandelen
600 ml water
2 dadels of 2-3 eetlepels ahorn of agavesiroop (wil je het minder zoet hebben, dan laat je dit gewoon weg)
¼ theelepeltje vanillepoeder
snufje zout
Weektijd: minstens 6 uur
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Verder nog nodig: kaasdoek, zeef, kom, afsluitbaar potje of fles van minstens ½ liter of meer.
Bereiding:
Week de amandelen in water minstens 6 uur.
Giet het water weg en laat de amandelen even uitlekken.
Meng de amandelen met 3 kopjes water en de dadels totdat het een vloeibare amandelmengsel is geworden.
Doe de gemengde amandelmengsel met een kaasdoek in een kom.
Knijp de amandelmengsel uit boven de kom.
Giet het over in een goed afsluitbaar pot van een halve liter of een fles en zet het in de koelkast voor drie of vier dagen.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl