Ik heb nu eens een abrikozentaart gemaakt. Het is een taart waar je echt ruim de tijd voor moet nemen, want je moet ook nog banketbakkersroom (klik) en suikerdeeg (klik) maken. Als de taart in de oven staat, maak je ondertussen ook nog even de suikerstroop. Ik had trouwens bijna alle banketbakkersroom er in gedaan, maar ik zou dat volgende keer niet meer doen. Achteraf gezien is, als je alles er in doet veel te veel. Het is veel werk, maar je krijgt er ook een heerlijk taart voor.
voor 1 taart
Ingrediënten:
220 gram suikerdeeg (klik)
350 gram banketbakkersroom (klik)
8 heel rijpe abrikozen, gehalveerd en ontpit of blik abrikozen op sap
Ingrediënten suikerstroop:
80 ml water
80 gram suiker
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Rusttijd: 20 minuten
Bereidingstijd: ongeveer 50 minuten
Verder nog nodig: ronde springvorm van 20 cm doorsnee en 2½ cm hoog
Bereiding:
Rol het suikerdeeg tot een schijf van 3 mm dik uit en bekleed er een taartring.
Zet hem ongeveer voor 20 minuten in de koelkast.
Verhit de oven voor op 190 graden en prik met een vork het deeg in.
Leg een stuk bakpapier in de taart en doe er bakbonen in en bak het deeg blind in 20 minuten.
Haal de bakbonen en het bakpapier eruit en zet de bodem voor nog eens 5 minuten in de oven.
Laat hem afkoelen en zet de oven op 200 graden.
Verdeel de banketbakkersroom met een lepel over de bodem.
Leg 12 halve abrikozen iets overlappend langs de rand met de ronde kant boven.
Leg een mooie halve abrikoos in het midden.
Snijd de rest van de helften doormidden en zet ze rechtop rond de middelste abrikoos.
Zet de taart voor 20 minuten in de oven.
Zet intussen 80 ml water op het vuur, los de suiker erin op en breng alles aan de kook.
Laat het 5 minuten pruttelen tot een suikerstroop is ontstaan.
Zet de taart op een rooster en verwijder de ring voorzichtig.
Laat de taart een minuut of 2 afkoelen en bestrijk het royaal met suikerstroop.
Bron: aangepast recept