Abrikozenleer

Ik had bij het recept van fruitleer (klik) gezegd dat ik nog het recept van mijn schoonmoeder zou maken. Ik wilde dat met verse abrikozen doen. Paar weken terug zag ik ze liggen bij een supermarkt en ik heb gelijk  1 kilo abrikozen gekocht. Het recept is echt heel erg makkelijk om te maken. De hoeveelheid suiker die gebruikt wordt is in verhouding ook niet heel erg veel. Dit is meer om er voor te zorgen dat alles bij elkaar blijft en fruitleer kan worden. Ik heb het  op een ronde bakblik van ongeveer 40 cm gemaakt en eigenlijk ook best wel dik. Tijdens het drogen wordt dat vanzelf dunner, maar hoe dikker de lap moet worden hoe langer de droogtijd is.
Je kunt dit op 2 manieren laten drogen: in de oven en als het warm en zonnig genoeg is buiten of in huis via de lucht (maar dat kan heel erg lang duren). Doe je het volgens de laatste methode dan moet je het wel afdekken met een theedoek, want je wilt geen beestjes in je fruitleer hebben. Dit fruitleer recept is qua smaakt iets zoeter dan het eerste fruitleer recept.

voor 1 lap van ongeveer 30 bij 30 cm of een ronde lap van ongeveer 40 cm

Ingrediënten:
1 kilo verse abrikozen
1 citroen, uitgeperst
1 glas suiker
1 eetlepel water

Voorbereidingstijd: 5 minuut
Bereidingstijd: 5-10 minuten
Droogtijd: zolang het nodig is: het is droog als je het kan oprollen zonder dat het plakt
Verder nog nodig: bakblik met randen, bakpapier, keukenmachine, pan
Oven voorverwarmen: 120 graden

Bereiding:
Was de abrikozen en ontpit ze.
Doe ze in een grote pan en doe er één eetlepel water bij.
Breng het aan de kook en voeg dan de suiker toe.
Roer totdat de suiker is opgelost.
Giet alles over in een keukenmachine en maal alles tot moes.
Leg wat bakpapier in het bakblik en giet de abrikozenmoes er op.
Zet het bakblik in een voorverwarmde oven en laat de abrikozenmoes drogen.
Het is droog als je het kan oprollen.
Bron: recept is van mijn schoonmoeder

Tip: eigenlijk is dit een ideaal recept voor in de lente en zomer. Als het dan zo warm is, dan kan je het bakblik met de abrikozenleer op een warmer plek neerzetten totdat het vanzelf opdroogt. Uiteraard is de droogtijd veel langer dan in de oven. Dek wel de abrikozenleer af met een doek, zodat er geen beestjes bij kunnen komen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.