Abrikozenjam

Dit is een recept voor als er nog geen verse abrikozen te koop zijn. Ideaal dus voor de winter en lente. Het is een heerlijke zoete frisse jam. Je hebt er niet zoveel werk aan, omdat je geen vruchten hoeft schoon te maken en moet ontpitten. De abrikozen moeten wel eerst een uurtje weken in de appelsap, citroenrasp en het citroensap. Dan zet je het op het vuur en na 1½ uur kan je de jam afmaken. Hoe donkerder de gedroogde abrikozen zijn, hoe donkerder de jam wordt.

voor 1½ kilo jam

Ingrediënten:
675 gram gedroogde abrikozen
900 ml appelsap
sap en schil van 2 schoongemaakte citroenen
675 gram geleisuiker

Voorbereidingstijd en weektijd: 1 uur
Bereidingstijd: 1½ uur
Verder nog nodig: kookpan, aardappelstamper, 4-6 grote gesteriliseerde jampotten of andere goed afsluitbare potten

Bereiding:
Doe de gedroogde abrikozen samen met het appelsap, de citroenrasp en het citroensap in een grote pan en laat dit voor een uur staan.
Roer af en toe eens in de pan.
Zet het dan op het vuur en breng het aan de kook.
Zet het vuur dan laag en laat het zo 1½ uur zachtjes pruttelen.
Roer af en toe eens in de pan.
Haal dan de pan van het vuur en stamp de abrikozen
Voeg dan de geleisuiker toe en roer dit goed door de abrikozen heen.
Zodra de suiker goed is opgenomen (je ziet dat omdat de kleur verandert) zet je het vuur hoog en laat je alles nog 1 minuut koken en zet dan het vuur uit.
Schep de jam over in de gesteriliseerde jampotten en draai de deksels erop en zet het op de kop weg.
De jam kan je 6 maanden in de kast bewaren.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Abrikozenjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.