Aardbeienroomtaart

Dit is een vegetarische en als je de honing vervangt door agavesiroop (of een andere soort siroop) een veganistische roomtaart. Dit recept is glutenvrij en lactosevrij, maar niet notenvrij. Het is geen moeilijk recept om te maken, wel moet je zorgen dat alles klaar staat. Inclusief het taartbakblik met bakpapier. Behalve aardbeien kan je dit natuurlijk ook maken met andere vruchten, zoals frambozen, bessen, bramen enzovoort. De taart is niet al te zoet van smaak. Je zou er zelf nog wat meer agavesiroop of honing in kunnen doen.

Ik heb kokosboter gebruikt in plaats van gewone (room)boter. Dit omdat het geen dierlijke verzadigde vetzuren bevat. Kokosboter/olie bevat wel verzadigd vetzuren, maar dit schijnt gezond te zijn. Je kunt kokosboter/olie ook voor allerlei andere dingen gebruiken: bakken, koken, maar ook als gezichtscrème of tandpasta. Zoek maar op internet en je krijgt heel veel sites over kokosboter/olie.

Ik ga verder met de taart. De taart ligt wel zwaar op je maag. Dus niet al te grote punten nemen. 😉 De structuur van de taart is trouwens best compact of beter gezegd: stevig. Het is niet echt een luchtig taartje , maar de taart smaakt wel goed. De vulling kan je trouwens ook gewoon als dessert of toetje  gebruiken. Ik heb 2 foto’s gemaakt: een taartpunt en als een toetje geserveerd.

Nog wat tips: gebruik echt bakpapier. Dit helpt om de taart uit de vorm te halen. Mocht de taart goed aan de randen vastzitten, snijd dan met een mes voorzichtig de randen los. Dan zal de taart makkelijker uit de vorm komen.

voor 1 klein rond taartje van ongeveer 22 cm

Ingrediënten bodem:
90 gram cashewnoten of witte amandelen
20 gram geraspte kokos
15 gram kokosboter of boter

Ingrediënten vulling:
500 gram aardbeien, schoongemaakt en ontkroont
110 gram cashewnoten of witte amandelen
30 ml vanille-extract
60 ml agavesiroop of honing
75 gram geraspte kokos
snufje zout

Voorbereidingstijd: 8-12 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Verder nog nodig: keukenmachine of blender, ronde taartbakblik van ongeveer 22 cm, bakpapier, schaaltje

Bereiding bodem:
Leg eerst 2 lange repen bakpapier kruislings in het bakpapier op de bodem van de taartbakvorm (zo kan je de taart makkelijker uit de vorm als alles is uitgehard).
Leg dan een rond stuk bakpapier op de repen bakpapier.
Doe de ingrediënten van de bodem, behalve de kokosboter in de blender en vermaal alles zo fijn mogelijk.
Schep alles over in een schaaltje en voeg dan pas de kokosboter erbij.
Schep het door het noten/kokosmengsel en schep dan alles over in het bakblik.
Druk met een natte lepel of met natte vingers de bodem glad en dat de bodem helemaal bedekt is.
Zet de bodem even in de koelkast.

Bereiding vulling:
Doe de aardbeien in de blender of keukenmachine samen met de geraspte kokos, zout, vanille-extract en de agavesiroop en vermeng alles.
Voeg dan de cashew en/of witte amandelen erbij en draai alles fijn.
Giet alles over in het bakblik en zet de taart voor minstens 2-3 uur in de koelkast.
Haal na 2-3 uur de taart voorzichtig uit de vorm (eventueel de randen eerst los snijden) en maak de taart op met wat slagroom en verse aardbeien en eventueel andere vruchten.
Bron: eigen recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.