Aardappelroomsoep met kabeljauw

Dit is een overheerlijke soepgerecht. De basis van deze soep is aardappelroomsoep. Ik heb er kabeljauwfilet ingedaan, maar je kunt daarvoor in de plaats ook plakken worst in kunnen doen. Wil je de soep vegetarisch eten, dan zou je er gebakken tofublokjes toe kunnen voegen. Mocht je geen lactose-intolerantie hebben, dan kan je de kokosmelk vervangen door kookroom. De soep zal dan ietsje anders smaken, maar veel zal dat niet schelen. De soep smaakt trouwens heerlijk.

Links op de foto aardappelroomsoep als basissoep en rechts op de foto met kabeljauw.

voor 2-4 personen

Ingrediënten:
3 grote aardappelen, geschild en gaar gekookt, in blokjes gesneden
1 ui, gesnipperd
2 wortels, gehalveerd en in dunne reepjes gesneden
1 bleekselderijstengel, fijngehakt
275 gram kabeljauwfilet, gaar gekookt en in stukjes gescheurd
250 ml heet water en half blokje groentebouillon
1 blik kokosmelk (of kookroom als je geen lactose-intolerantie hebt)
1 theelepeltje glutenvrije mosterd (ik heb glutenvrije mosterd van Damhert gebruikt)
1 theelepeltje gedroogde tijm
1 theelepeltje gedroogde bonenkruid
1 theelepeltje gedroogde dille
½ theelepeltje gerookte paprikapoeder
zout naar smaak
versgemalen peper
boter of olie om de ui te bakken

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15- 20 minuten
Verder nog nodig: soeppan, 2 kookpannen, staafmixer

Bereiding:
Schild de aardappelen en snijd ze in stukken.
Kook ze gaar en stamp ze fijn.
Zet de aardappelen even apart.
Snijd de ui, wortels en bleekselderij zoals hierboven is beschreven.
Kook de kabeljauwfilet gaar in een pan met water binnen 3-5 minuten.
Laat de kabeljauwfilet uitlekken en scheur de filet in grote stukken en zet de vis apart.
Kook 250 ml water en los hierin het groentebouillonblokje.
Doe wat boter in de soeppan en roerbak hier de ui voor 5 minuten.
Voeg dan de bleekselderij erbij en roerbak voor 5 minuten.
Voeg de bouillon bij de ui/bleekselderij en roer alles goed doorelkaar.
Voeg het de kokosmelk (of kookroom) en alle kruiden bij de bouillon en roer het goed doorelkaar.
Voeg de gestampte aardappel bij de soep en roer alles goed doorelkaar.
Breng het aan de kook en zodra het begint te koken zet je het vuur laag.
Maal nu met de staafmixer alles fijn.
Voeg als laatste de stukken kabeljauw toe en de dunne reepjes wortel.
Proef de soep en maak het af met zout en peper.
Breng de soep weer aan de kook en laat het zo 5 minuten zachtjes pruttelen.
Zet het vuur uit en serveer de soep heet.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.