Venetiaans gemarineerde visschotel

We zijn bezig om de vriezer leeg te eten. Jullie kunnen dan ook de komende tijd een aantal visrecepten verwachten. Gisteren zou ik de Venetiaans gemarineerde visschotel eten. Alleen toen ik het recept doornam, zag ik dat het recept 24 uur moest rusten. Oeps, was dat even een tegenvaller. Gisteren toch dit recept gemaakt en 24 uur afgedekt laten rusten in de koelkast. Toen dit recept klaar was, heb ik maar gewoon spaghetti gemaakt en gegeten. Vandaag kon ik eindelijk dit recept proeven. Het eerste wat je proeft is de zurige smaak van de rode wijnazijn en de sinaasappelschijfjes. Vervolgens de uien, de zoete rozijnen en de pijnboompitjes. Dit samen met de visfilet maakt het een geheel. Het is een aparte combinatie en het smaakt heerlijk. Lekker met rijst of aardappelen.

voor 4 personen

Ingrediënten:
500 gram schelvis of andere witte visfilet (circa 4 stuks)
50 gram glutenvrije bloem
5 – 6 eetlepels olie
2 eetlepels rozijnen
1 grote ui, in dunne ringen gesneden
125 ml rode wijnazijn
100 ml droge witte wijn
1 kaneelstokje
2 eetlepels pijnboompitten
4 reepjes schil van een kleine sinaasappel en een uitgeperste sinaasappel
4 laurierblaadjes
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Rusttijd: 24 uur
Bereidingstijd na de 24 uur rusttijd: 15 minuten
Verder nog nodig: hapjespan of een grote koekenpan met deksel en een grote ovenschaal

Bereiding:
Bestuif de visfilet met de bloem.
Verhit 3 eetlepels olie in een grote koekenpan en bak de vis in porties goudgeel en knapperig.
Voeg zo nodig nog 1 eetlepel olie toe.
Laat de vis uitlekken op keukenpapier en leg hem daarna in 1 laag in een schaal.
Veeg de pan schoon.
Doe de rozijnen in een kopje met warm water en laat ze wellen.
Verhit de rest van de olie in de koekenpan en doe de ui er in.
Zet het vuur laag.
Doe het deksel op de pan en laat de ui 20 tot 25 minuten stoven, totdat de uiringen zacht en glazig zijn (roer ze af en toe eens om).
Zet het vuur hoger en voeg de rode wijnazijn, de witte wijn en het kaneelstokje toe.
Laat alles nog een 3 minuten koken.
Drink ondertussen de sinaasappelsap op. 😉
Haal de pan van het vuur.
Giet de rozijnen af en doe ze samen met de pijnboompitten, de sinaasappelschil, samen met wat zout en versgemalen peper bij de ui.
Giet de warme marinade over de vis en leg dan de laurierblaadjes ertussen.
Laat alles afkoelen.
Dek de schaal af en zet de vis 24 uur in de koelkast staan.
Zet de vis nog voor het serveren in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Zet de oven uit en laat de schaal daar circa 15 minuten staan.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.